2013 CICLE Un embat de vent

(…)
Un embat de vent d’esperança
entre enderrocs i flames, ve.
D’aquest vent jo dic la lloança.

Josep Junyent i Rafart

En aquest temps d’enderrocs i flames tan hostil i roent que vivim – com ja ens avançava Mn. Junyent anys enrere- tenim tots la temptació de tirar el barret al foc. La dificultat de trobar camins que ens permetin, a tots junts i sense deixar-nos ningú, avançar enmig d’aquestes selves polítiques, financeres i morals que ens emboliquen desanima al més optimista.

Però, com també ens deia el poeta vigatà, som capaços de percebre un vent d’esperança. El nostre camí no l’ha de marcar la taula rasa, la baralla nova, el marcador a zero. Podem provar de reprendre, sense abandonar res, un vell camí. Un camí que passa per l’emoció de l’origen, l’encarnació de la divinitat, i el repte comunitari.

Entendre, primer, que l’inici de tot és dins nostre. Adonar-nos que és la nostra mirada encuriosida el primer pas per al descobriment de la bellesa, una bellesa amagada rere cada fragment de realitat, a l’espera dels nostres ulls oberts. Uns ulls oberts al que es veu, i també al que no és visible.

Tornar a ser conscients, després, de la presència de l’Altre. I fer-ho a través d’una figura que, de tant coneguda, potser és poc escoltada. La figura de Jesús, en la qual troben el compliment tots els afanys i els anhels del cor humà. Tornar-hi a veure aquesta encarnació de l’Amor.

I assegurar, finalment, que aquesta lluita per a assolir una vida justa, digna i plena passa per viure aquesta esperança en comunitat. Viure amb els companys de viatge per compartir anhels, dolors, projectes. Per celebrar la Vida.

L’albergueria en la programació del 2013, com sempre, ha obert les portes als artistes perquè ens ajudin a pensar. Ha convidat a dialogar a un artista diferent per a abordar cadascuna d’aquestes estacions de l’itinerari, esperant que, també com sempre, qui ho miri amb atenció i amb els ulls oberts pugui sortir-ne més savi, més ric, tocat per aquest embat de vent que dóna esperança.

El cicle Un embat de vent, embrancat a la iniciativa de l’Església de l’Any de Fe, no es pot deslligar de les circircumstàncies socials, econòmiques i potítiques que ens rodegen. Així, el fil que segueix no és el de la introspecció i el recolliment, és el fil de l’esperança, el fil de l’ajut mutu, el fil de sortir i no pas de tancar. La Fe és un procés, un camí que tothom recorre al seu ritme i segons pot, o troba, amb l’ajut dels artistes i el nostre patrimoni cultural mil·lenari, centenari o recent, hem de poder escoltar, reflexionar i preocupar-nos en cercar.

 

 

 Exposicions 2013

Trobats

Ferran Vives

Del 22 de març al 16 de juny

Escultura

La recuperació de la innocència

Jordi Díez

Del 28 de juny al 15 de setembre

Escultura

Comú

Josep Ricart

Del 27 de setembre a l’1 de desembre

Escultura-Pintura