2014 CICLE Absència/Presència

Coses que han passat i que la petja deixada ens les torna. Coses que han d’arribar i que lleus anuncis ens les fan ja presents. Coses que, tot i no ser-hi, hi són, perquè així ho sentim nosaltres. Coses que, tot i ser-hi, no les percebem perquè no en som capaços –o no estem a punt.

Segurament aquest és un dels nuclis de la nostra configuració com a persones, com a comunitats: el treball en veure coses que ja no hi són -la presència de l’absència-, i el treball en viure coses que semblen absents -l’absència de la presència. I si sóm capaços d’aprofundir en aquest treball, serem capaços de veure i viure la importància real de les coses, de les idees, de les persones, dels anhels, que no és sinó la seva traça per fer-se presents en nosaltres, per transformar-nos, per fer-nos més humans, per fer-nos més divins, més enllà de la seva absència o la seva presència.

“On n’hi ha dos o tres de reunits en el meu nom, jo sóc allí enmig d’ells”, ens diu Mateu que deia Jesús. Tomàs, però, encara necessitava per creure ficar “el dit a la ferida dels claus”, i “la mà dins el costat”. Santa Teresa, no obstant, és capaç fins i tot d’explicar el que ella viu de manera que es pugui entendre: “No dic que vegi Sol ni claror, sinó una llum que, sense que es vegi llum, il·lumina l’enteniment a fi que l’ànima frueixi d’aquest bé tan gran”.

Tot plegat –la vida, l’art, la cultura, la paraula, la Paraula, la comunitat- ens ha d’anar acompanyant en la nostra empenya d’esdevenir persones capaces d’anar més enllà del que es veu i del que es palpa. Tant de bo aquestes propostes artístiques i culturals que us oferim serveixin a tots plegats per avançar-hi.

 Exposicions 2014

La presència de l’absència

Francesc Morera

Del 28 de març al 15 de juny

Instal·lació

Foroba Yelen

Matteo Ferroni

Del 26 de juny al 26 d’octubre

prorrogada fins al 23 de novembre

 

Instal·lació