2007 CICLE Orígens

Tanmateix desperta l’home en el seu ser, i el que hi fa, d’on ve, o quin camí ha de seguir el preocupa, i el fa buscar i preguntar. Girar entorn d’ell mateix i al costat dels altres com a individu o com membre d’un grup, i en la cerca troba en LA PARAULA aquelles pistes de l’incert, indicis de resposta, mots de dura esperança. I l’home deixa fluir el seu capteniment en expressió, i el treball de les seves mans transforma el sentiment en art.

Treballar la paraula del Gènesi -en els primers versos dedicats a la Creació- ha suposat un camí cap a la recerca de preguntes i respostes. Preguntes i respostes que ens ajuden a trobar l’inici, l’origen, i que donen fruit, no tant per les fites aconseguides sinó més aviat pel camí fet en plantejar-les i en intentar respondre-les. Estirar aquest fil en clau artística, d’altra banda, afegeix a la reflexió profunda del text un pòsit estètic formidable, que fa néixer alhora nova veritat. Les tres magnífiques exposicions realitzades ens han portat per senders de llum i ordre, formes i valors, anades i mots, tornades i sentiments.

Un cicle, també, on la paraula sobre LA PARAULA ens ha convidat a la reflexió i a la participació, a caminar per entre les peces, a trobar-les ardents en la l’alegria frívola de la ciutat, a sentir-les càlides en l’interior de la sala romànica. Obres que ens feien néixer, dins nostre, una espurna de llum, una brasa, una flama. Una escalfor tan humana com divina, que neix en nosaltres i que s’encomana, segur, als altres.

Com una humitat que ho amara tot

 Exposicions

LA LLUM DE LA FOSCOR

Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal

Del 20 d’abril al 8 de juliol del 2007

Grans plafons ceràmics, on la vida comença a despuntar, omplen de serenitat la sala romànica de L’albergueria. Conceptes suggerents com terra, vida, llum, harmonia, brollen amb serenor de la seva obra.

PARADÍS

Jorge Rojas-Goldsack

Del 13 de juliol al 23 de setembre del 2007

L’albergueria l’epopeia de l’emigrant traçant un certs paral·lelismes amb la història d’Adam i Eva: l’expulsió del Paradís, la seva desorientació i la seva recerca, els anhels per una vida millor. L’autor planteja, també, una intervenció dins la ciutat: partint de la sala romànica de L’albergueria, vol exposar el periple vital del que recerca un futur en els carrers de la ciutat, en els seus panells lluminosos.
L’albergueria, Església de la Pietat, Passeig de Vic, Plaça Major, Llibreria La Tralla

La llum de la terra

Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal

Del 5 d’octubre al 16 de desembre del 2007


Els ceramistes Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal retroben la sala romànica de L’albergueria després del periple del qui recerca en la desorientació. On voldríem que arribés? en un paradís de fruits i calma? en un espai sense la pulsió humana? O potser parlaríem d’arribar a una actitud, a una voluntat, a una manera de ser i de fer? a la voluntat de crear el cel a la terra?

 Activitats complementàries

AUDICIÓ – CONFERÈNCIA
LA CREACIÓ, DE HAYDN, càrrec de Jordi Domènech
La creació, un oratori de Franz Joseph Haydn (1732 – 1809), descriu i celebra la creació divina del món, tal com s’explica al llibre del Gènesi, i de la seva obra més perfecte, l’ésser humà. Jordi Domènech, musicòleg i contratenor, en la línia dels cursos musicals que imparteix a Manlleu des de fa anys, en va fer el comentari de l’obra tot escoltant alguns dels seus passatges més destacats.
Dissabte, 9 de juny de 2007 a les 21.30 h

VISITA GUIADA
EL TAPÍS DE LA CREACIÓ, a càrrec de Marc Sureda
El conjunt monumental de la Catedral de Girona conté dues narracions de la perspectiva cristiana dels orígens tal com està expressada a l’Escriptura, en els primers capítols del llibre del Gènesi. Totes dues constitueixen alhora monuments de primer ordre del patrimoni cultural català i europeu.
Diumenge, 15 de juliol de 2007, a les 12.00 h

LA CERÀMICA, VEHICLE D’EXPRESSIÓ CONTEMPORÀNIA
Conferència a càrrec de Carme Collell
Divendres, 16 de novembre de 2007, a les 20.00 h

EL GÈNESI, UNA LECTURA ANTROPOLÓGICA DE LA CREACIÓ
Conferència a càrrec de Jaume Angelats
Dijous, 29 de novembre del 2007, a les 21.00 h