2001 PROGRAMACIÓ

 Exposicions

I HA PLANTAT LA TENDA entre nosaltres

Exposició fotogràfica d’Oriol Molas

De l’1 de desembre de 2000 al 28 de febrer de 2001

L’exposició “I HA PLANTAT LA TENDA entre nosaltres” recull les fotografies que Oriol Molas ha realitzat per al Calendari 2001 del Bisbat de Vic. Aquest calendari, publicat anualment per Editorial DIAC i L’albergueria, es dedica enguany a la presència del temple en el marc físic i social de les molt diverses comunitats que formen el Bisbat de Vic.

Les fotografies d’Oriol Molas, que il·lustren cada un dels dotze mesos de l’any 2001 d’aquest calendari, volen ser un reflex, des del marc de la fotografia i des de la mirada subjectiva del fotògraf, d’aquesta presència.

Els temples formen part imprescindible de la trama urbana, del paisatge, del marc físic on la comunitat, el poble, la ciutat van fent la seva vida. Oriol Molas ha copsat aquest formar part i ho ha fet, tal i com apunta el comissari de l’exposició, Toni Bover, des d’una mirada estètica i amb una gran dosi de reflexió metafòrica.

Les fotografies que integren l’exposició “I HA PLANTAT LA TENDA entre nosaltres” són una mirada suggerent a l’arquitectura d’una església,

(…)una imatge que ha configurat durants molts segles els nostres paisatges rurals i

urbans i que desvetlla encara, en moltes persones, sentiments entranyables (Josep Esteve)

 

 

ACCURO, Conservar i Oferir

Del 19 de juny al 30 de setembre de 2001

Exposició divulgativa del projecte diocesà “ACCURO” de dinamització i intervenció en el patrimoni cultural parroquial.

L’art religiós que trobem avui a les nostres parròquies és, possiblement, un art humil, un art de coses senzilles. No obstant això, reuneix dues grans  qualitats: el valor artístic i el testimoni de la fe. L’art religiós recull les creences dels nostres avantpassats, i les reflecteix ¾passades pel tamís dels gustos i les tecnologies del moment¾ en els instruments utilitzats en el culte : el calze, el copó, la creu, la custòdia, les imatges dels sants…

Conservar i divulgar el patrimoni artístic i cultural de l’església és una grata obligació, i ho és més en aquesta nostra època en que hi ha hagut un augment general de l’estima pel patrimoni cultural, i ens hem conscienciat més de la necessitat de conservar-lo.

D’OrFEbre, Creu Processional de la Parròquia de la Pietat de Vic

Del 26 d’octubre al 2 de desembre de 2001

La Parròquia de la Pietat conserva una magnífica creu processional d’argent, que fou creada a principis del segle XVIII; Ens diu la mateixa creu, en una inscripció que té cisellada en la magolla, que fou feta l’any 1703 amb els diners de l’administració i altres donatius.

La creu processional és potser la peça principal i més emblemàtica de tot tresor parroquial. Ho és pel seu simbolisme i ric contingut teològic i també pel seu valor artístic, tant a nivell de complexitat i profusió decorativa, com a nivell d’abundant riquesa en metall preciós.

Amb l’exposició “D’orFEbre, Creu processional de la Parròquia de la Pietat de Vic”, a L’albergueria es va poder gaudir de la contemplació sense barreres d’una joia de l’orfebreria barroca com és la creu processional de la Pietat. La creu es va acompanyar de textos de Josep Esteve, que ens introduien al significat de la creu per als cristians, i de Joan Domenge, que ens descrivien detalladament les qualitats artístiques i els significats teològics dels diferents elements i figuracions que componen la magnífica creu processional.

40 x 40, Quaranta portades per a celebrar que tot just fem 40 anys!

Del 14 de desembre de 2001 al 17 de febrer del 2002

El mes de desembre de 2001 es complien quaranta anys de la publicació del número 1 de Cavall Fort. La revista ho va celebrar amb 6 exposicions simultànies, una de les quals es va fer a L’albergueria, Centre de Disusió Cultural del Bisbat de Vic, en la qual es van poder veure quaranta portades representatives de la trajectòria de la Revista.

 Activitats complementàries

Interpretació del Cant de la Sibil·la a la Cripta de la Catedral de Vic. Interpretació a càrrec del contratenor manlleuenc Jordi Domènech, acompanyat per la formació instrumental Ensemble L’Albera. (24 de desembre)

 

Actes en el marc de l’exposició “ACCURO, Conservar i Oferir”:

Conferència taula rodona a la Sala de Sínodes del Palau Episcopal de Vic: “La Conservació del Patrimoni Cultural” amb la participació de: Josep Maria Guix, bisbe de Vic; Marc Mayer, Director General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; Antoni González Moreno-Navarro, cap del Servei del Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona; i Joan Surroca, diputat al Parlament de Catalunya i antic director del Museu d’Art de Girona i del Museu de l’Art de la Pell de Vic. (29 de juny)

Cicle “Música i arquitectura”: Cicle de 3 conferències i concerts. Cada sessió constava d’una conferència sobre l’arquitectura i la vivència i la pràctica religiosa del moment històric concret i finalitzava amb un concert de música religiosa pròpia d’aquest moment històric. En col·laboració amb la Parròquia de Sant Boi de Lluçanès, la Parròquia de Santa Maria de Lluçà, l’Arxiprestat del Lluçanès i els Amics dels Monestirs del Ripollès.

 

Sessió Barroc

Parròquia de Sant Boi de Lluçanès (30 de juny):
Conferència: “L’arquitectura Barroca” a càrrec de l’arquitecte Jordi Sarri.

Concert a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Vic dirigida per Jordi Mora i amb la veu de la soprano Susanna Puig.

Sessió romànic

Monestir de Sant Pere de Camprodon (21 de juliol).

Parròquia de Santa Maria de Lluçà (22 de juliol)

Conferència: “L’arquitectura romànica”, a càrrec de l’arquitecte Joan Albert Adell.

Concert a càrrec del Cor del Taller d’Estudis Medievals.

 

Actes en el marc de l’exposició “D’OrFEbre, Creu Processional de la Parròquia de la Pietat de Vic”:

Presentació a L’albergueria del llibre Església, territori i sociabilitat (s. XVII-XIX), de Joaquim M. Puigvert a càrrec del professor Joaquim Albareda i del mateix autor. En col·laboració amb Eumo Editorial. (9 de novembre)

 

Actes en el marc de l’exposició “40 x 40, Quaranta portades per a celebrar que tot just fem quaranta anys”

Taula rodona: “40 anys de Cavall Fort”
L’acte va comptar amb la participació de: Joaquim Carbó, escriptor; Picanyol i Pilarín Bayés, dibuixants; i Carles Riera, membre del consell de redacció de la revista. La taula va ser moderada per Josep Mª Riba, director de L’albergueria. (dia: 31 de gener de 2002, hora: 8.30 h, lloc: Sala de Sínodes del Palau Episcopal de Vic)

Conferència: “Darreres Intervencions Arqueològiques en l’entorn catedralici, 1992-2002”
En els darrers 10 anys han estat moltes les excavacions arqueològiques fetes en la zona propera a la Catedral. Tres dels arqueòlegs que hi van intervenir van fer una anàlisi general dels resultats de les excavacions i de les aportacions que aquestes han fet al coneixement de la part baixa del Vic medieval, a l’entorn de la Catedral de Sant Pere. A càrrec dels arqueòlegs Imma Mestres, Josep Pujades i Carme Subiranas i es va organitzar en col·laboració amvb el CIAO (Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona) (dia: 8 de març, Hora: 19,30 h, Lloc: Sala romànica de L’albergueria)