2005 PROGRAMACIÓ

 Exposicions

Herbari i lepidopterologia

De l’11 de març al 29 de maig

L’exposició Herbari i lepidopterologia se submergeix en l’últim llibre publicat de Josep Junyent i Rafart amb l’objectiu de donar-lo a conèixer entre el públic. Per fer-ho mostra una selecció de 8 poemes i de 8 il·lustracions d’aquesta obra, que porta per títol Herbari i lepidopterologia, el mateix utilitzat per a l’exposició.

Herbari i Leidopterologia recull les dues grans passions de Mn. Junyent: la poesia i l’amor per la natura. Els poemes exposats fan referència a flors, plantes i papallones, així com també els dibuixos i fotografies que els acompanyen, obra del col·lectiu artístic Quaderns de Taller. Completen la mostra tot un seguit de materials vegetals —branques d’arbre, fulles, plantes de marge, flors seques i escorça— que sintonitzen amb el contingut de l’obra exposada alhora que suggereixen múltiples matisos nous.

Amb l’edició pòstuma d’aquest llibre de Mn. Junyent per Angle Editorial es tanca la publicació de tots els materials literaris escrits per ell. Aquesta edició ha estat possible gràcies a la participació de l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Manresa, el Bisbat de Vic, la Fundació Caixa Manlleu i la Família Girbau-Junyent.

CASULA / EDUARDO CHILLIDA

Del 30 de juny al 18 de setembre

Eduardo Chillida, un dels grans artistes mundials del segle XX, va conèixer en la dècada dels 80 Friedhelm Mennekes, un jesuïta alemany, rector de la parròquia de sant Pere de Colònia i referent internacional en l’intent de vincular la cultura i l’art contemporani a l’espai litúrgic i a la vivència religiosa. Fruit de la seva amistat, l’any 1994 Chillida va crear una extraordinària casulla, feta de llana, on la superposició de capes, els calats que s’hi obren i la tinta negra conformen un joc de buits i plens –paradigmàtics en l’obra de Chillida- que esdevé una creu.

L’exposició però, vol anar molt més enllà de mostrar una obra d’art. Volem evidenciar que la casulla de Chillida és una peça que pren sentit, que esdevé completa només quan s’inscriu en la vivència real de la comunitat; una vivència plena de tradició i plena de contemporaneïtat, de la qual participa i a la qual aporta un enorme cabal de veritat, de bellesa, d’humanitat, de divinitat.

Per posar de manifest aquest context imprescindible, la casulla va acompanyada de projeccions videogràfiques de diverses celebracions litúrgiques de Friedhelm Mennekes a la seva parròquia de sant Pere. No volem deixar la casulla sola, exposada només per a la seva contemplació estètica i material. Volem que se senti a casa.

Casula
Laboratori d’Arts Contemporànies per a la Litúrgia, a L’albergueria

Es tractava de la segona part d’un treball intens, complex, que es va iniciar amb l’exposició Casula/Eduardo Chillida, a l’entorn de la idea del revestiment i, en particular, de la casulla. De la mà de Toni Casassas, L’albergueria va oferir una casulla blanca a diferents artistes perquè la treballessin i la convertissin en espai de les seves reflexions. Aquesta exposició va incloure l’obra d’una trentena d’artistes: Asunción + Guasch, David Aceves, Kirsa Andreasen, Rachida Azdaou, Rudi Bagaria, Ton Baraut, Ferran Blancafort, Raul Blanco, Miquel Bofill, Toni Bover, Toni Casassas, Albert Colomer, Cortana, Marià Dinarès, Dolors Franquesa, Toni García, Amanda Garzón, Sama Genís, Quique Giménez, Manolo Gómez, Jordi Lafon, Miliça Lukic + Miroslav Perkovic, Carlos Martínez, Conxita Martínez, Pep Padrós, Conxita Pladevall + Quico Palomar, Montsita Rierola, Oriol Rufí, Pep Sagalés, Gerard Torrents i Josep Vernis. Es va mostrar en aquesta exposició un total de 27 casulles i 7 muntatges videogràfics.

 Activitats complementàries

Actes literaris
Presentació del llibre “Herbari i lepidopterologia”
Amb motiu de l’exposició homònima a L’albergueria, es va presentar a la botiga del Museu Episcopal de Vic el poemari de Mn. Junyent. L’acte va anar a càrrec del professor Joan Descals i Esquius.

Col·loquis
Al voltant de la casulla a L’albergueria
Amb motiu de l’exposició Casula/Laboratori d’Arts Contemporànies per a la litúrgia, es va organitzar un col·loqui per parlar de les relacions entre art contemporani i litúrgia i de la possibilitat de convertir l’església de la Pietat de Vic en un veritable centre de litúrgia contemporània. Amb la participació de Inês Castel-Branco, arquitecte; Jordi Collet, sociòleg, i alguns autors de les casulles.

Cursos
Art, bíblia i símbol al Museu Episcopal i a la Catedral de Vic
Les obres d’estil romànic i gòtic del Museu, juntament amb el llegat artístic de la Catedral han estat protagonistes d’aquest curs. Aquesta proposta informativa entorn l’art religiós medieval estava adreçada a totes les persones interessades en aprofundir en el significat simbòlic de les imatges. A través de l’estudi de diverses obres es pot reconèixer el llenguatge simbòlic i el seu nexe entre la cultura i l’art, per trobar criteris d’interpretació iconogràfica. Coorganitzat pel Museu Episcopal de Vic i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic amb la col·laboració de L’albergueria i el Capítol de la Catedral de Vic.