2004 PROGRAMACIÓ

 Exposicions

A-10. Lourdes Fisa

Del 8 de maig al 17 d’octubre.

Església de la Pietat de Vic

Intervenció artística de Lourdes Fisa basada en els textos dels cants espirituals catalans. Mitjançant diferents muntatges escultòrics, l’artista ens proposa un recorregut pel procés íntim d’acostament a la nostra dimensió transcendent, per parlar, com diu l’artista, “de les coses de l’ànima”, un itinerari que passa per “estacions” com cobrir la gana, pluja de mirades, anar i venir, on vols seure, o transformació, per exemple.
L’exposició, que ocupa tota l’església barroca de la Pietat, presenta diferents obres configurades a partir de la fibra de vidre —un material que la mateixa artista es prepara— que estan plenes de constants jocs de llum, d’ocultacions i transparències, de calidesa i fragilitat i de llenguatge de textures. En la instal·lació també hi figuren la música i la projecció d’imatges.

“Claustre”. Josepa Custo i Marina Berdalet.

Del 8 de maig al 18 de juliol

Exposició pictòrica de Josepa Custo i Marina Berdalet a partir dels capitells romànics de Santa Maria de l’Estany. Les obres de les artistes estudien, interroguen i interpreten tota la bellesa i la magnificència d’un conjunt harmònic de capitells que conformen un sol espai, un sol concepte: el claustre. Les seves obres, radicalment diferents en el plantejament i en l’execució, dialoguen entre elles amb veus i accents diferents, i acaben oferint una mirada completa a un espai de profunda càrrega simbòlica.

 “Cant per a Joan Maragall”. Dolors Ferré

Del 23 de juliol al 2 d’octubre

El Cant Espiritual de Joan Maragall és de ben segur el cant més conegut i més estimat. La fotògrafa Dolors Ferré l’ha pres amb les dues mans i l’ha resseguit lletra per lletra per no perdre’s cap gir, cap concepte visitat, cap argument dels que el poeta ens –Li- esposa, i n’ha deixat testimoni amb les seves fotografies. L’obra resultant és un conjunt de fotografies –belles, lúcides, unívoques, diàfanes- que s’aferren al cant escrit per a formular-ne un altre de visual que el sobrevola.

«Arquitectures interiors”. Francesc Morera

Del 15 d’octubre al 9 de gener

L’escultor Francesc Morera ha creat un seguit d’escenaris, de paisatges interiors, d’arquitectures que ens remeten directament a la nostra vivència, arrelada visiblement i invisible a espais obrats, closos, que són comuns a la gent del nostre temps. Però aquests escenaris no són exposats a la intempèrie, no són sotmesos a autòpsia: són visibles només des d’orificis oberts en la closca que els protegeix, uns orificis que ens permeten només mirades parcials, i que deixen entrar dins les arquitectures unes tènues llums que ens reforcen els clarobscurs de la nostra memòria, uns orificis que obliguen a cada persona a fer la seva pròpia mirada.
Acompanyen les escultures unes fotografies de Miquel Parés i uns textos de Ramon Alabau, que no són sinó una de les múltiples mirades possibles.

 Activitats complementàries

CONCERT
Llibre Vermell de Montserrat. Església de Sant Domènec de Vic
El Llibre Vermell de Montserrat és una col·lecció de deu melodies medievals escrites en llatí i català que es conserven a l’Abadia de Montserrat. Deuen el seu nom a les cobertes vermelles del còdex on han perviscut enllà del temps fins als nostres dies. La identitat del seu compositor és desconeguda però sembla cert que un monjo o un grup de l’Abadia de Montserrat composà aquestes cançons per entretenir i instruir els peregrins de la Verge Negra, una de les imatges més significatives i venerades del segle XIV a la Península Ibèrica.

Monjos tibetans del Monestir de Gaden Shartse (Índia)
Cants i danses religioses del Tibet. Pati de l’Institut del Teatre
Dissabte 3 de juliol
En el marc del Festival Internacional de Música de Vic, arriben per primera vegada a la ciutat, procedents del Festival de Músiques Religioses del Món de Girona, els integrants de la cinquena gira mundial dels monjos tibetans del Monestir de Gaden Shartse.

CONFERÈNCIES
D. Sam Abrams: “Els cants espirituals catalans”
Sala de Sínodes del Palau Episcopal de Vic
Divendres 18 de juny
Sam Abrams —autor d’un magnífic estudi, titulat “Cants Espirituals Catalans”, que fou publicat per la Fundació Joan Maragall, i que és el primer assaig on s’analitzen de forma conjunta tots els cants espirituals catalans— fa un repàs exhaustiu als diferents cants espirituals de la nostra literatura. El primer autor en crear un “cant espiritual” fou Ausiàs March, a mitjan segle XV; el darrer cant conegut és obra de David Jou (1997). A banda d’aquests, Abrams repassa també les obres de Joan Maragall, Josep Palau i Fabre, Blai Bonet i Antoni Ferrer Perales.
La presentació de l’acte és a càrrec d’Antoni Matabosch, president de la Fundació Joan Maragall. L’acte compta també amb l’assistència de Josep Palau i Fabre, autor d’un dels cants espirituals.

L’espiritualitat en les religions. Allò que uneix, allò que distingeix.
Taula rodona amb representants de diferents religions
Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic
Dissabte 2 d’octubre
Seguint l’estela del Parlament de les Religions del Món, que es desenvolupà del 7 al 13 de juliol a Barcelona en el marc del Fòrum, L’albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic, s’ha proposat cercar la paraula ecumènica a l’entorn d’una taula. Quatre persones representaran diferents religions per confirmar la voluntat de les tradicions religioses d’aconseguir un món més just, pacífic i humà a través del diàleg honest, confiat i serè.

POESIA
Lectura de Cants Espirituals
Biblioteca Joan Triadú, Vic
Diumenge 17 d’octubre
En l’escenari més adient —una biblioteca— presentem un recital poètic on es podran escoltar els diferents Cants Espirituals de la nostra literatura. El conegut actor JORDI BOIXADERAS llegirà els textos d’Ausiàs March i de Maragall i, a banda d’aquests, repassarà també les obres de Josep Palau i Fabre, David Jou, Blai Bonet i Antoni Ferrer.